Driving Test Questions

Q1. What shape and colour is a warning sign?

Ans. Diamond Shape – Yellowand Black.

Q2. What should always be kept clean on your vehicle?

Ans. Lights – Reflectors – Windows – Mirrors – Registration plate.

Q3. What does a single yellow line mean?

Ans. Parking prohibited during business hours.

Q4. What is the rule about passing animals on the road?

Ans. Slow down, give plenty of room, do not sound your horn or rev your engine. .

Q5. What are the road markings for a no-entry street?

Ans. full white line followed by a broken white line.

Q6. What vehicles are prohibited from using a motorway?

Ans. Learner drivers ,motorbikes under 50cc, invalid carraiges or horse drawn vehicles, cyclists and pedestrians.

Q7. What does a broken white line mean?

Ans. A broken white line means overtake if safe to do so.

Q8. Can your reverse from a minor road on to a major road?

Ans. NO. (You should reverse from a major road to a minor road, being very aware of the possible following traffic).

Q9. What does a double yellow line mean?

Ans. No parking at any time.

Q10. What is the sequence of traffic lights?

Ans. Green - steady Amber – Red – amber – green

 

Q11. When should you use your hazard lights?

Ans. When your car is broken down, being towed, or at the scene of an accident.

Q12. Where is the only place you will see a flashing red light?

Ans. At a level crossing. (Trains)

Q13. What is the rule on entering a roundabout?

Ans. Give way to traffic on your immediate right. Keeping the back wheels of the vehicle in front in view at all times!!

Q14. Name some places where you should not overtake?

Ans. Where you cannot see far enough ahead – too close to junctions – corners- approach to a bend – pedestrian crossings &ndash(zig-zag lines, see Q.29); hatch markings – over a continuous white line, on approach to hump back bridges etc.



Q15. What is a contraflow bus lane?

Ans. It is a bus lane that flows in the opposite direction to the traffic.

Q16. What shape and colour is a regulatory sign?

Ans. Regulatory signs are round with red and white background with the exception of three: Stop, Yield and the end of speed limit.

Q17. What is the hard shoulder used for?

Ans. Emergencies, breakdowns, pedestrians and cyclists.

Q18. When should you dip your lights?

Ans. When meeting cars, built up areas , continuosly lit up roads, following behind a vehicle , when fog or poor visibility persists , generally driving with parks lights all the time is a safe action.

Q19. What does the rules of the road say about sounding your horn?

Ans. You should not sound your horn between the hours of 11:00pm and 7:00am except in an emergency.

Q20. What does a Clearway sign mean?

Ans. Parking prohibited during the times shown.

Q32. At a pelican crossing what dose a flashing amber light mean?

Ans. Proceed with caution giving right of way to pedestrians crossing.


Q33. What is the minimum legal thread depth on a tyre

Ans. 1.6 mili meters, 1mm for vintage cars

Q34. When should you not drive?

Ans. While under the influence of alcohol, drugs (prescribed or otherwise), or when tired or drowsy.

Q35. Name places you should not park?

Ans. Close to a junction (not within 15mts) –corners – double yellow lines – single yellow lines (within times zones) – opposite a continuous white line (causing other motorists to overtake) or anywhere you would obstruct other road users.

Q36. What should you do if blinded by oncoming lights at night.

Ans. SLOW DOWN!! ,then look to the left, be aware of pedestrians, cyclists and obstructions on the left. If still blinded slow down more then and stop. Do not put on your own heads in retaliation!!

Q37. What signs would you expect to see when you are approaching a major road?

Ans. Warning sign – major road ahead, Regulatory sign – Stop or Yield.

Q38. How would you check your brake lights on your car if you were alone?

Ans. Reverse your car towards a window and look at the reflection.

Q39. What are the rules regarding the yellow box junction?

Ans. Dont go near it if you can't clear it, except when turning right.

Q40. What is the maximum legal speed limit on Irish Motorways?

Ans. 120kmph or 70 mph

**Learn all of the above, you will not be asked anything you do not know**